Kontaky-modul

Zdá se to neuvěřitelné, ale „Polabské toulky přírodou“ letos startují do svého šestého ročníku. Po hubených covidových letech doufáme, že přivítají své skalní příznivce i nové účastníky v plné parádě mnoha atraktivními vycházkami na zajímavá místa našeho regionu.

Abychom je na to co nejlépe připravili, pokusili jsme se v lednu podat grantovou žádost na Středočeský kraj. Pokud uspějeme, budeme mít peníze na kvalitní propagaci, slušné lektorné, trvalé výstupy z několikaleté aktivity a zbyde pár korun i na nás, kteří se jim věnujeme ve svém volném čase. Pokud ne, nebojte, Toulky budou, jen pojedeme v dosavadním nízkorozpočtovém a převážně dobrovolnickém režimu.

První akce z letošního cyklu již proběhla v netradičně brzkém termínu – ornitologická vycházka „Za zimními ptáky“ se konala 4. února 2023 u příležitosti Mezinárodního dne mokřadů ve spolupráci s Českou společností ornitologickou. Na místo lektora jsem si tentokrát dovolila postavit se sama, zimní ornitologie není tak náročná jako tradiční jarní, spojená s poznáváním hlasů, odchyty a ukazováním ptáků z ruky.

Po dvou dnech ukrutného počasí (jeden silně větrno, druhý černo a deštivo) nám bylo přáno příjemné slunečno. Sešli jsme se u zdymadla ve Staré Boleslavi v krásném počtu více než padesáti lidí. Trasa vedla přes Hluchov, podél Labe k Proboštským jezerům a kolem svodnic zpět do města. Štěstí se nás drželo i nadále a napočítali jsme celkem 18 druhů ptáků, což je na toto roční období pěkné číslo. Ze zajímavějších druhů můžeme jmenovat třeba konipasa horského, morčáka velkého, drozda kvíčalu a jako třešničku na dortu exotickou, ale v našem kraji čím dál častější husici nilskou.

Další vycházky se plánují v dubnu, a to hned dvě – nově vás pozveme v sobotu 15. dubna na „Jarní květy v Polabí“ s naším zasloužilým členem, botanikem Petrem Petříkem. Tradiční dubnové téma obojživelníci se nám doufám podaří oživit novým lektorem, na podrobnosti si ještě počkáme.

Pokud půjde vše podle plánu, čekají nás v tomto roce ještě ptáci (tentokrát v jejich top období v květnu, takže druhů bychom mohli vidět nejméně dvojnásobek), rostliny, hmyz, voda v krajině, houby a geologie – takže se těšíme na Vaši hojnou účast.

Eva Neubergová

Sledujte www.polabsketoulky.cz/category/polabske-toulky-6/

Náš Facebook

Hledat

Free business joomla templates