Kontaky-modul

Kdo z vás čtenářů ví, co je to MAS? Nebo jinak řečeno – místní akční skupina? Nebo konkrétně – MAS – Střední Polabí? Vybaví se vám něco s turistickou soutěží Fextovo území? Správně. Nebo s přírodovědnými vycházkami Polabské toulky přírodou? Také správně. Ale víte, že je to zejména organizace, jejímž hlavním úkolem je už deset let přivádět peníze z evropských fondů do našeho regionu? Není divu, tahle práce je málo vidět, ví o ní v podstatě malý okruh těch, kterých se týká – vedení obcí, spolky, zemědělci… a tak vznikl nápad ukázat i široké veřejnosti, co naše MAS dělá a jaké jsou výsledky naší činnosti. Rozeslali jsme lákavé pozvánky na všechny strany a v krásný slunečný den 30. května vyrazili s úctyhodným počtem padesáti účastníků na exkurzi po nejzajímavějších projektech podpořených z našich peněz, tentokrát zaměřenou na podnikatelské projekty Programu rozvoje venkova.

První navštívené místo byla jahodnice v Sedlčánkách (Čelákovice) pana Jiřího Sixty. Z prostředků z MAS zde byla pořízena balička na jahody, umožňující prodávat nejen na místním stánku, ale expandovat i do supermarketů, dále generátor dodávající energii lince na výrobu biobriket. Účastníci mohli vidět v činnosti nejen tyto stroje, ale i řadu dalších, od majitele obdrželi podrobný výklad o založení a fungování jahodnice a na závěr si každý odnesl košíček s jahodami a čerstvou zeleninou.

Dalším cílem byl nově otevřený Zoopark Nehvizdy. Ten sice (zatím) není předmětem MASkové dotace, ale pod pergolou u pokladny se při kávě a zákusku dobře poslouchal výklad pana Jiří Glatta, zakladatele zooparku a majitele firmy Farmažiro s.r.o. o inovativní technologii, která se skrývá v sousední nenápadné budově a které MAS pomohla svými penězi na svět. Jde o výrobu bakteriálních přípravků pro zemědělce, které pomáhají rostlinám na poli získávat dva hlavní výživové prvky, dusík a fosfor, a tím šetří drahá a energeticky náročná minerální hnojiva. Technologii si všichni podrobně a se zájmem prohlédli, i když pravda neměla takový úspěch jako krmení surikat červíky před odjezdem.

Jako poslední jsme navštívili výrobnu zdravých potravin, kterou pod názvem Polabský Grunt provozuje malá rodinná firma v Čelákovicích. Paní Jana Teichertová účastníkům popsala příběh a současné fungování firmy. Následovala ukázka výroby čerstvých těstovin ze zdravých surovin přímo před očima účastníků a předvedení stroje na výrobu paštik, obě technologie byly rovněž pořízeny z prostředků rozdělovaných MAS. Výrobky mohli všichni ochutnat v rámci zde podávaného výborného oběda a vzorky si odnesli i jako dárek.

Celá akce byla zakončena pracovním setkáním středočeských místních akčních skupina na zámku v Brandýse do pozdně odpoledních hodin, téma – co nejlepší rozdělování financí v příštích pěti letech.

Eva Neubergová

 

Náš Facebook

Hledat

Free business joomla templates