Kontaky-modul

Část evropských dotací rozdělují ve svém území místní akční skupiny (MAS). Využívají k tomu metodu LEADER, která zapojuje do rozhodování místní lidi, protože mnohem lépe znají potřeby regionu. Tato metoda je založena na principu zdola-nahoru. Veškeré náměty a projekty by měly vycházet z myšlenek a podnětů místních venkovských subjektů a občanů, tedy zdola, nikoliv direktivně řízeny krajskou, státní nebo evropskou politickou mocí shora. Čím více subjektů je v regionu zapojeno, tím lépe pro šíři nápadů a také pro transparentnost působení místních akčních skupin.

Aby mohla MAS peníze v regionu rozdělovat, musí vypracovat strategii, která analyzuje potřeby jejího území. Právě teď vzniká strategie rozvoje středního Polabí pro období 2021-2027 a vy můžete být u toho.

Pomozte nám i vy určit, kam půjdou peníze z MAS v následujících letech.

Srdečně vás zveme na setkání pracovních skupin, kde se budeme věnovat hned šesti různým oblastem.

Pozvánka na pracovní skupiny


Kdo se může setkání zúčastnit

Každý, koho daná oblast zajímá, bude vřele vítán. Vybrat si můžete i více tematických skupin.

Jak často se pracovní skupina schází?

V souvislosti s tvorbou strategie se každá skupina sejde dvakrát. Potkávat se budeme i nadále, podle potřeby. Přijít ale můžete klidně jen jednou, i tak oceníme váš pohled na věc.

Kde se potkáme?

Naše pracovní skupiny se běžně setkávají v prostorách MAS na brandýském zámku, v tuto chvíli jsou ale hromadné akce zapovězeny, proto se sejdeme v on-line prostoru. Využijeme  k tomu Google Meet. Odkaz zašleme všem přihlášeným účastníkům před jednáním pracovní skupiny.

Jak bude setkání probíhat?

Setkání trvá dvě hodiny, je řízené a všichni přihlášení účastníci od nás dostanou předem podklady. Není nutné si dopředu nic chystat, ale přehled o zaslaných podkladech se cení.

Jak se na setkání přihlásit?

Vyberte si téma, zvolte jeden ze dvou termínů (náplň skupiny je totožná) a zašlete nám prosím potvrzení účasti na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Oceníme přihlášky i „odhlášky“

Pokud se nebudete moct setkání zúčastnit a my s vámi počítáme, dejte nám prosím vědět. Usnadníte nám tím naši roli organizátora.

Jaká je má úloha na setkání, když se přihlásím?

MAS zjišťuje potřeby analýzou území, ale názory obyvatel jsou velmi cennou součástí tvorby této strategie. Vaše úloha tedy bude říct nám vaše potřeby, impulzy pro rozvoj Polabí. MAS se následně snaží alespoň část z projektů realizovat nebo na ně díky metodě LEADER vypsat dotace.

Základní principy metody LEADER

Přístup LEADER je vymezen v článku 61 Nařízení Rady (ES) č. 1698/2005, o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD).

Evropská unie definuje celkem 7 základních principů:

  1. existující strategie místního partnerství
  2. partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem na místní úrovni
  3. přístup „zdola – nahoru“ při přípravě i realizaci strategie, přičemž rozhodovací pravomoc týkající se vypracování a provádění strategií místního rozvoje náleží místním akčním skupinám;
  4. integrované a vícesektorové akce, založené na součinnosti mezi subjekty a projekty z různých odvětví místního hospodářství;
  5. inovační přístup,
  6. spolupráce,
  7. vytváření sítí.

Další 3 principy, které se MAS snaží zachovávat a dodržovat:

  • morální principy, mezilidské vztahy, komplexní prosociálnost,
  • výchova, vzdělávání a informace,
  • živý venkov (neinvestiční i drobné projekty oživující život na venkově).

 

Metoda LEADER je založena na partnerství subjektů vymezeného území a na jejich společné rozvojové strategii a opírá se o přístup zdola – nahoru (tzv. bottom - up), což znamená, že iniciativa při rozvoji regionu vychází od místních obyvatel. Podpořené projekty většinou vybírají místní autority a lidé, kteří dobře znají potřeby daného území. V tomto smyslu tedy MAS umožňuje, aby o rozvoji rozhodovali sami obyvatelé a nikoliv centrální úřady. 

Náš Facebook

Hledat

Free business joomla templates